top of page
  • Foto van schrijverNicole Den Harder

Tips om jezelf als startende ondernemer minder overweldigd te voelen

Toen ik zelf in 2020 begon als startende ondernemer, was ik nog een compleet groentje. Ik had geen idee waar ik moest beginnen en heel eerlijk gezegd stelde ik ondernemen altijd uit om precies die reden. Mij was namelijk altijd verteld dat ondernemers een bedrijfsplan moesten hebben voor ze iets konden opstarten en met die kennis had ik eigenlijk zo'n 20 jaar rondgelopen.


Dus deed ik maar niks


Tot een paar jaar later, waarin mijn uit de hand gelopen hobby ineens geld begon op te leveren. Toch voelde het nog niet echt als ondernemen en deed ik, net zoals de rest van ondernemend Nederland, in het begin maar wat


Inhoud van dit artikel

En dan is het echt, je hebt je

ingeschreven bij de KvK


Tot zomaar wat doen niet meer werkte. In die tijd leerde ik al snel dat ondernemen niet voor watjes is. Het is topsport. Man wat komt er een hoop bij kijken. En wat onderschat je de tijd die je in een week te besteden hebt. Helemaal wanneer je nog in loondienst werkt en dus eigenlijk 2 banen tegelijk probeert te onderhouden.


Maar na die inschrijving bij de kamer van koophandel voelt het ineens wel ECHT


Je bent ondernemer!

De eindeloze lijst met taken lijk alleen maar langer te worden. Want van facturen met de hand maken, rol je al snel in ingewikkelde boekhoudprogramma's. Moet je van alles leren over marketing strategieën, mail funnels bouwen, administratie doen, foto's bewerken, zichtbaar zijn op Instagram (ik had toen nog maar 1 kanaal en vond dat al veel), Pinterest onderhouden, netwerken en vergeet vooral niet al die uren zoekend naar informatie. Want jemig wat weet je nog weinig.


En al die taken voelen op een gegeven moment gewoon teveel.


Je begint je af te vragen of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Maakt weken van 60 uur of meer en bent niet meer in staat jezelf te ontspannen.


Tijd om hulp in te schakelen


En dus schakelde ik hulp in. Hulp van een vriendin die wél goed was in plannen en structureren. Aanbrengen van focus. Ik leerde welke dingen ik moest doorzetten en welke zaken ik los moest gaan laten.


Door alle taken binnen mijn bedrijf in kaart te brengen en op papier te zetten, kreeg ik overzicht. Ik gebruik hiervoor Trello. Deze tool helpt mij en mijn stagiaires inmiddels met plannen en organiseren van mijn hele bedrijf. In dit gratis online systeem kun je heel makkelijk taken in kaart brengen en afvinken wat je al gedaan hebt.


Dit is één van de dingen die je kunt doen om meer vanuit rust en overzicht te ondernemen. Maar er zijn nog een paar dingen die je kunt doen om jezelf als startende ondernemer minder overweldig te voelen."Als je een vorm van marketing inzet die bij je past,

gaat het je vanzelf minder energie kosten"


De meeste ondernemers die ik gesproken heb, geven aan dat het marketing stukje de meeste energie van ze vraagt. En dat is ook niet zo gek, want hier hebben de meeste van ons geen les in gehad. Hebben er geen opleiding voor gedaan en ook geen ervaring mee.

En misschien zie je mijn Instagram voorbijkomen en denk je meid, jij hebt er wel verstand van toch? Maar geloof me, ook ik ben maar gewoon ergens begonnen. En heb geleerd door te doen.


Marketing is in mijn ogen eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Mijn allergrootste tip is om vooral lekker jezelf te zijn en uit te stralen dat je mensen wilt helpen. Vol enthousiasme en overtuiging. Als je dit kunt, dan heb je al een voorsprong op mensen die niet echt in hun eigen product of dienst geloven.


Want mensen die willen kopen, doen dit tegenwoordig echt bij ondernemers die ze oprecht willen helpen. Want je kunt nog zo'n goede strategie hebben. Als je alleen maar geld wilt verdienen en keiharde sales houdt, dan verkoop je geen bal.


Daarnaast is het mega belangrijk te kijken naar welke vorm van marketing er nu echt bij je past. Ik hoor zo vaak ondernemers zeggen dat ze leeglopen op Instagram. Het kost alleen maar stress en levert geen klanten op. Dan kun je 2 dingen doen. Opgeven of gestaag doorgaan. Je zou in dat geval namelijk heel goed kunnen kijken naar de manier die voor jou wel werkt. Misschien ga je wel goed op het maken van podcasts. Of schrijf je graag leuke nieuwsbrieven. Of ben je meer van Pinterest en hoef je niet zo nodig met je eigen gezicht in beeld.


"Die stapel administratie lijkt alleen maar groter te worden"


De zware last die ik vaak hoor is de berg administratie die erbij komt kijken.


Hierin wil ik je een belangrijke tip geven en die is: investeer in kennis! Als je weet hoe je betalingen via je website kunt laten lopen, dan scheelt het ontzettend veel tijd t.o.v. het handmatig invoeren van elke factuur.


Je kunt tegenwoordig ook voor een aantal uren een Virtual Assistant inschakelen. Het kost wat, maar daar ga je zoveel tijdwinst mee krijgen!


Houd daarnaast je uren bij met een app zoals Toggl track. Je zet hem aan als je aan een taak begint en zet hem uit als je stopt. Eens per week krijg je je uren overzicht. Dit scheelt een enorme berg administratie


Probeer ook meteen vanaf het begin wekelijks een vast moment in te plannen waarop je facturen verwerkt en kies een systeem dat bij je past. Ik werk zelf met e-boekhouden omdat dit mij in het begin is aangeraden, maar ik ken ook veel ondernemers die MoneyBird een erg fijn systeem vinden.


Hoe meer je op orde hebt, hoe makkelijker het gaat.


Sta eens stil bij de vraag

"hoe voel ik mezelf nu?"


Het derde leegloop thema is die van het gevoel dat je niet genoeg doet. Dit gevoel is echt killing en een enorme energievreter. Wanneer je steeds denkt dat je altijd meer moet doen, ervaar je een enorme onrust in je lijf. Bedenk jezelf goed, één stap vooruit per dag is uiteindelijk op lange termijn een marathon. Je hoeft echt niet te sprinten.


Ook al denk je misschien dat andere ondernemers harder gaan dan jij, dit hoeft niet altijd waar te zijn. Stop dus met vergelijken, ook dat kost alleen maar energie en trek je op aan mensen waar je juist door gemotiveerd wordt.


Ik wil je eens vragen om na te denken over hoe je jezelf op dit moment voelt. Welke taken slokken al je energie op? Op welke momenten voel je jezelf het meest overweldigd? Schrijf ze eens uit. Allemaal.


Dit helpt je om inzicht te krijgen in jezelf en je onderneming. Voor mij is dat wanneer ik echt teveel taken in één dag prop. Ik heb mezelf dus aangeleerd maximaal 1 grote en 3 kleine taken per dag te doen. Wat er voor de rest nog bij kan is een bonus, maar het werkt lekkerder wanneer je doelen behaalt, dan wanneer je to do's weer mee moet nemen naar de volgende dag. Hierdoor wordt die stapel alleen maar groter.


Succes met de tips die ik je heb gegeven!


Creative Brain Community


Ik wil afsluiten met het feit dat mijn community deuren vanaf vandaag ook weer open zijn voor maart. In de community is het thema de komende maand “Inzicht in jezelf en inzicht in je klanten” Ik ga je samen met expert Nienke alles vertellen over wat inzicht in jezelf en anderen je kan opleveren in je onderneming.


Je krijgt daarnaast heel veel motivatie momenten van mij. Er zijn 2 content momenten in de maand, waarin ik je een paar tips geef en we praktisch aan de slag gaan. Daarnaast hebben we 2 MasterBrain momenten waarin je met andere ondernemers kunt sparren.


Ik geef je ondertussen een kijkje in mijn brein door op verschillende momenten informatie met je te delen over mijn lessen.


De community is vooral voor startende ondernemers, maar ook voor ondernemers die op zoek zijn naar meer structuur en focus. Of die wel een schop onder hun kont kunnen gebruiken m.b.t. het maken van content.


Van de live momenten worden opnames gebruikt, mocht je er dus niet altijd bij kunnen zijn, dan is dat geen probleem.


Je zit nergens aan vast en betaalt maar €34,95 per maand. Deze prijs heb ik bewust laag gehouden, omdat ik weet dat je als startende ondernemer echt een enorme berg aan kosten hebt. Het is echt een laagdrempelige, no nonsens en vooral niet dure community voor ondernemers.


De deuren van de community gaan elke maand één week open en daarna weer dicht.


Als je wilt inschrijven kijk dan even op www.nicoledenharder.com/creative-brain-community


Mocht je nog vragen hebben kun je met altijd een berichtje sturen via Instagram of mailen naar info@nicoledenharder.com

Liefs,

Nicole


Comentarios


bottom of page