top of page
  • Nicole Den Harder

Tips om jezelf als startende ondernemer minder overweldigd te voelen

Toen ik zelf in 2020 begon als startende ondernemer, was ik nog een compleet groentje. Ik had geen idee waar ik moest beginnen en heel eerlijk gezegd stelde ik ondernemen altijd uit om precies die reden. Mij was namelijk altijd verteld dat ondernemers een bedrijfsplan moesten hebben voor ze iets konden opstarten en met die kennis had ik eigenlijk zo'n 20 jaar rondgelopen.


Dus deed ik maar niks


Tot een paar jaar later, waarin mijn uit de hand gelopen hobby ineens geld begon op te leveren. Toch voelde het nog niet echt als ondernemen en deed ik, net zoals de rest van ondernemend Nederland, in het begin maar wat


Inhoud van dit artikel

1) Help, heb ik wel de juiste keuze gemaakt

2) Schakel hulp in

3) Marketing, een hoofdpijn punt voor veel ondernemers

4) Administratie, hoe kun je dit vanaf het begin slim aanpakken

5) Leeglopen en energievreters, vraag jezelf eens af "hoe voel ik me nu"

En dan is het echt, je hebt je

ingeschreven bij de KvK


Tot zomaar wat doen niet meer werkte. In die tijd leerde ik al snel dat ondernemen niet voor watjes is. Het is topsport. Man wat komt er een hoop bij kijken. En wat onderschat je de tijd die je in een week te besteden hebt. Helemaal wanneer je nog in loondienst werkt en dus eigenlijk 2 banen tegelijk probeert te onderhouden.


Maar na die inschrijving bij de kamer van koophandel voelt het ineens wel ECHT


Je bent ondernemer!

De eindeloze lijst met taken lijk alleen maar langer te worden. Want van facturen met de hand maken, rol je al snel in ingewikkelde boekhoudprogramma's. Moet je van alles leren over marketing strategieën, mail funnels bouwen, administratie doen, foto's bewerken, zichtbaar zijn op Instagram (ik had toen nog maar 1 kanaal en vond dat al veel), Pinterest onderhouden, netwerken en vergeet vooral niet al die uren zoekend naar informatie. Want jemig wat weet je nog weinig.


En al die taken voelen op een gegeven moment gewoon teveel.


Je begint je af te vragen of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Maakt weken van 60 uur of meer en bent niet meer in staat jezelf te ontspannen.


Tijd om hulp in te schakelen