top of page
  • Foto van schrijverNicole Den Harder

Netwerkborrel? 10 tips om er alles uit te halen

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023Netwerkborrels. Wie kent ze niet? Het ongemakkelijke gevoel van een volle zaal onbekenden inlopen. Met een beetje geluk ken je al een aantal mensen. Maar is dat wel geluk? Want die bekende mensen ken je namelijk al.


Vooral introverte ondernemers zullen dit soort netwerkevents het liefst vermijden. Als je het voordeel gaat zien van netwerkborrels én weet wat je er zelf aan kunt doen, zal je met een goed gevoel weer richting huis te gaan!


10 tips voor een geslaagde netwerkborrel


Tip 1: Zorg goed voor jezelf voordat het event begint

Snel door na je werk? Weinig tijd gehad om even tot rust te komen?

Pak dan in de auto/trein even een momentje. Zet een lekker muziekje aan, luister een motiverende podcast en geef jezelf even de tijd om te landen. Wanneer je helemaal gestrest aankomt, zit je zelf niet lekker in je vel en zullen andere mensen dit sneller aan je merken. Positieve energie is fijner!


Tip 2: Introverte ondernemer? Kom op tijd!

Je voorkomt hiermee dat je een volle zaal met onbekende mensen binnen moet lopen. Wanneer je vroeg bent kun je veel beter observeren en contact maken met andere vroege vogels.


Tip 3: Stel een doel voor de netwerkavond

Dit doel bepaal je lekker zelf. Het is goed om zelfs al voor de aanmelding na te denken over wat je graag uit het netwerkevent wil halen


Doelen kunnen zijn:

* Ik stel mezelf aan tenminste 5 ondernemers voor

* Ik haal er minstens 2 nieuwe klanten uit

* Ik leg een connectie voor een wederdienst (Barter Deal)

* Ik ga geïnspireerd naar huis

* Ik heb interessante connecties gemaakt met 3 ondernemers


Tip 4: Laat je telefoon even in je tas

Tenzij je leuke foto's/ filmpjes wil maken. Of nummers uit wil wisselen. Een beetje scrollen op Facebook of Insta is geen goed plan. Het komt ongeïnteresseerd over en is niet de beste bezigheid tijdens een netwerkevent.


Tip 5: De avond draait niet alleen om jou

Luister vooral heel goed naar anderen en probeer niet bij elke nieuwe ondernemer die je ziet een standaard pitch af te draaien. Vraag eens door. Waarom doet iemand wat hij/zei doet? Wat maakt hem een betere ondernemer? Welke obstakels komt hij/zij tegen? Door iets diepere gesprekken te voeren, kom je er beter achter wat de ander nodig heeft.


Tip 6: Bedenk vooraf vragen die je zou kunnen stellen

Ben je niet zo creatief? Bedenk dan eens voorafgaand aan de netwerkborrel een aantal vragen die je zou willen stellen aan andere ondernemers.


Tip 7: Drink niet teveel

Lekker hoor, gratis drank. Maar wanneer je een beetje effectief wil netwerken is straalbezopen worden waarschijnlijk niet zo'n goed plan. Dansend op de bar kan wel indruk maken, maar of dit de juiste is...


Tip 8: Jij bent je eigen visitekaartje

Hoe spannend je dit misschien ook vindt, energie geef je door aan anderen. Lach, toon interesse en wees de beste versie van jezelf.


Tip 9: Have fun!

Vergeet niet te genieten van deze avond. Een netwerkborrel is een sociaal event. Enjoy!


Tip 10: Last but not least... Verbind ondernemers aan elkaar.

Maak notities in je telefoon (ja hiervoor mag je hem wel even gebruiken) over mensen die je nog wil spreken. Of die iets zouden kunnen betekenen voor iemand uit jouw netwerk. Voeg ze meteen toe aan je socials. (Linkedin, Instagram, FB) Handig is dat je ze op de avond zelf nog een berichtje stuurt, dan kun je ze makkelijk terugvinden.


"The currency of real networking is not
greed but generosity"

Heel veel plezier tijdens je volgende netwerkevent. Morgenavond is de eerste editie van Business & Bubbles. Wil je nog last minute een kaartje scoren? Doe dat dan hier


Heb jij ook zin om lekker no-nonsense te netwerken onder het genot van een hapje en drankje & een goed gevuld programma, maar kun je er 20 mei niet bij zijn?

Meer tips over netwerken of op de hoogte blijven van onze aankomende events?


84 weergaven0 opmerkingen
bottom of page