top of page
  • Foto van schrijverNicole Den Harder

7 tips voor de perfecte flatlay...

Bijgewerkt op: 15 nov. 2021

Je kent ze wel toch? Van die foto's waarop iedere keer iets nieuws te ontdekken valt. Foto's die in één oogopslag een verhaal vertellen. Of waarbij je meteen nieuwsgierig wordt naar het verhaal erachter.


2 jaar geleden raakte ik enorm geïnspireerd door buitenlandse flatlay accounts. Wie mij al een tijdje volgt op Instagram heeft mijn reis in de wereld van flatlay fotografie van dichtbij kunnen meemaken. Het toffe aan flatlays vind ik dat ik er mijn creativiteit erin kwijt kan! Het gaat namelijk allemaal om styling en compositie. I love it!


Wat zijn flatlays nou eigenlijk?

Een flatlay of flat lay betekent niet meer dan een foto van een door jou bedachte compositie, recht van bovenaf gemaakt.


Zoiets als dit dus:



"LEUK HOOR, MAAR HOE KRIJG IK DAT ZELF VOOR ELKAAR?"


In dit blog geef ik je flatlay fotografie tips die je meteen kunt toepassen!


Stap 1: Every picture tells a story

Om te beginnen kies je een thema voor je flatlay. Zonder verhaal heeft je foto geen duidelijk boodschap voor je kijker. Wat voor gevoel wil je oproepen met je foto's? Wie is je doelgroep? Als je dat duidelijk hebt, kun je verder.


Geen inspiratie?


Zorg er dan voor dat je brein een boost krijgt. Maak een moodboard op Pinterest, knip inspirerende foto's uit een tijdschrift of schrijf allerlei woorden op die passen bij het thema dat je hebt bedacht.


Stap 2: Beken Kleur

Bepaal je kleurenschema. Kies er niet teveel, max 3 tot 5, je wilt je flatlay namelijk rustig houden. Zelf kies ik vaak ton sûr ton kleuren, oftewel dezelfde kleur in verschillende tinten.

Een accentkleur is vaak wel mooi in het geheel, omdat je ook niet wilt dat je foto's saai worden.


Stap 3: "I have enough Props" said no flatlay photographer ever

Kies je props! Props zijn niet meer dan alle objecten en accessoires die je gebruikt voor je flatlay. Van het welbekende koffiekopje (zoek je inspiratie kijk dan vooral eens naar deze IG accounts: @photoglobecoffee & @mostecjuszka), tot oude boeken. Van servetten tot schaaltjes. Ga eerst eens door je huis heen om te zien wat je al hebt liggen. Vaak is dit meer dan je denkt!


"JOUW ROMMEL IS DE SLEUTEL TOT DE PERFECTE FLATLAY"


Stap 4: Je ondergrond is je fundament

Bepaal je ondergrond. Ga je voor een stoere look? Gebruik dan eens de planken van je vloer, houten tafel of betonnen aanrechtblad.


Wil je een zachte en vrouwelijk flatlay? Kies dan marmer, wit, poeder roze of andere pastel tinten.


Het makkelijkst vind ik werk met achtergrondborden van bijvoorbeeld StylingBoard.nl of Createandco.nl of met de vinyl achtergronden van errer.com of Shop - Mylucie.com


Eigenlijk kan bijna alles als achtergrond dienen, mits je licht goed is geregeld.


Hoe je dat doet? Dat vertel ik je in de volgende stap!



Stap 5: Zonder licht geen foto

Weleens een foto proberen te maken zonder licht? Dat is alsof je lenskapje nog voor je camera zit.


"FOTOGRAFIE = SPELEN MET LICHT"


Er zijn geen regels in flatlay fotografie als het aankomt op licht, want elk onderwerp en thema vraagt een andere aanpak.


Wil je een light and airy foto? Dan is het mooi wanneer je de foto recht van boven belicht d.m.v. een softbox of naast een raam op het Noorden met zacht daglicht van buiten. Je wilt in dit soort foto's namelijk zo min mogelijk schaduw.


Ben je op zoek naar een donkere sfeer of wil je doen alsof de zon schijnt, dan kun je met wat harder licht van de zijkant werken, omdat die schaduwen iets toevoegen aan de sfeer van je foto.


Stap 6: Compositie: een georganiseerde puinhoop

De composities die ik gebruik voor mijn flatlays, daar is goed over nagedacht. Al ziet het er rommelig uit, dan heb ik nog steeds vooraf bedacht waar ik de "rommel" wil hebben.


Maar waar begin je nou eigenlijk wanneer je een flatlay maakt? Of waar begin je niet?


  1. Start in ieder geval NIET met het hoofdonderwerp en leg hem vooral niet in het midden. Dit geeft vaak een erg saai beeld. De rest van je props moeten ervoor zorgen dat je aandacht naar het hoofdonderwerp getrokken wordt.

  2. Beter bepaal je eerst je kader: voor welk kanaal ga je de foto gebruiken? Wil je een vierkante of rechthoekige foto maken

  3. Daarna vul je één of meerdere hoeken in de foto op. Zorg ervoor dat niet alle objecten in zijn geheel op de foto komen.

  4. Voeg daarna het hoofdonderwerp toe en maak tussendoor al foto's. Pas je compositie aan waar nodig

  5. Tot slot vul je aan met kleinere accessoires. Denk hierbij aan alles wat met je hoofdonderwerp te maken zou kunnen hebben.

Stap 7: De finishing Touch

Zonder nabewerking is een foto niet af.


Natuurlijk zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk klopt aan je flatlay. Maar een bepaalde sfeer kun je juist heel goed bepalen door de nabewerking. Kijk maar eens naar onderstaande foto's. Welke foto spreekt jou het meest aan? En hoe komt dat?



Een nabewerking kiezen is erg persoonlijk. Wat de ene fotograaf mooi vindt, kan de ander afschuwelijk vinden. Ik kies mijn nabewerking zorgvuldig, zodat de foto's op mijn tijdlijn ook echt een geheel vormen. @miss_nicoles_diary_


"WAT HEB JE NU GELEERD?"


Aan de hand van deze stappen over het fotograferen van flatlays, kun je nu aan de slag om het zelf in de praktijk toe te passen. Als je tot hier hebt gelezen, weet ik dat je er ook echt iets mee wilt gaan doen!


Lukt het toch niet helemaal? Kijk dan vooral eens op mijn cursus pagina over mijn online Photo Styling Academy of maak er een gezellige dag voor jezelf van en boek een live workshop sfeerfotografie


Nog meer te weten komen over mijn why en flatlay fotografie? Kijk of luister dan vooral de podcast met fotograaf Sjoerd Booij waarin ik je nog veel meer flatlay tips en tricks geef!







Vragen aan de hand van mijn blog? Laat dan vooral een reactie achter of stuur een mailtje naar nicoledenharder@outlook.com


Liefs,

Nicole den Harder














bottom of page