top of page
  • Nicole Den Harder

7 tips voor de perfecte flatlay...

Bijgewerkt op: 15 nov. 2021

Je kent ze wel toch? Van die foto's waarop iedere keer iets nieuws te ontdekken valt. Foto's die in één oogopslag een verhaal vertellen. Of waarbij je meteen nieuwsgierig wordt naar het verhaal erachter.


2 jaar geleden raakte ik enorm geïnspireerd door buitenlandse flatlay accounts. Wie mij al een tijdje volgt op Instagram heeft mijn reis in de wereld van flatlay fotografie van dichtbij kunnen meemaken. Het toffe aan flatlays vind ik dat ik er mijn creativiteit erin kwijt kan! Het gaat namelijk allemaal om styling en compositie. I love it!


Wat zijn flatlays nou eigenlijk?

Een flatlay of flat lay betekent niet meer dan een foto van een door jou bedachte compositie, recht van bovenaf gemaakt.


Zoiets als dit dus:"LEUK HOOR, MAAR HOE KRIJG IK DAT ZELF VOOR ELKAAR?"


In dit blog geef ik je flatlay fotografie tips die je meteen kunt toepassen!


Stap 1: Every picture tells a story

Om te beginnen kies je een thema voor je flatlay. Zonder verhaal heeft je foto geen duidelijk boodschap voor je kijker. Wat voor gevoel wil je oproepen met je foto's? Wie is je doelgroep? Als je dat duidelijk hebt, kun je verder.


Geen inspiratie?


Zorg er dan voor dat je brein een boost krijgt. Maak een moodboard op Pinterest, knip inspirerende foto's uit een tijdschrift of schrijf allerlei woorden op die passen bij het thema dat je hebt bedacht.


Stap 2: Beken Kleur

Bepaal je kleurenschema. Kies er niet teveel, max 3 tot 5, je wilt je flatlay namelijk rustig houden. Zelf kies ik vaak ton sûr ton kleuren, oftewel dezelfde kleur in verschillende tinten.

Een accentkleur is vaak wel mooi in het geheel, omdat je ook niet wilt dat je foto's saai worden.


Stap 3: "I have enough Props" said no flatlay photographer ever