Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen. Van die intenst donkere foto's, waarin toch op de een of andere manier het onderwerp mooi belicht in beeld komt.
Vooral tijdens deze donkere wintermaanden is deze moody fotografie stijl erg in trek. Eten leent zicht vaak goed voor donkere foto's, maar zorg er dan wel voor dat je licht op het juiste punt valt.
Met deze simpele tips maak jij ook in no time een fantastische moody foto!
Gebruik een groot diafragma
Probeer het grootste diafragma van je lens te gebruiken. Als je zoomlenzen gebruikt, zal dit tussen f2.8 en f5.6 zijn. Deze techniek werkt het beste met standaard- en telelenzen omdat deze lenzen minder scherptediepte hebben. Het idee is om scherp op je onderwerp te focussen en de achtergrond onscherp te maken. Dit werkt het beste wanneer de achtergrond donkerder is dan het onderwerp - schaduwen zijn meer moody dan heldere highlights.
2: Fotografeer bij weinig licht
Probeer je foto te maken bij weinig licht. Weinig licht zorgt meteen voor een donkere en ietwat mysterieuze sfeer. Wees niet bang voor hoge ISO's: ruis kan sfeer toevoegen aan je foto's, net zoals korrel dat deed toen mensen nog film gebruikten.
Bouw een soort huisje om je compositie heen. Dit kun je doen met achtergrondborden of stukken karton en zorg dat er nog maar vanaf 1 punt licht in je foto kan komen. Hier plaats je je hoofdonderwerp.
3: Pas je kleurtemperatuur aan
Fotografeer in RAW en pas de kleurtemperatuur aan in de nabewerking. Dit betekent dat je achteraf de optimale kleurtemperatuur kunt bepalen en je geen zorgen hoeft te maken over het correct instellen in de camera. Het geeft je ook nog een ander belangrijk voordeel: je kunt meer dan één bewerking van een afbeelding maken
Je RAW-bestand is slechts een beginpunt, net als een negatief in de handen van een ervaren zwart-witprinter in de donkere kamer. Kijk eens naar de volgende foto's.
Ze zijn gemaakt uit hetzelfde RAW-bestand, maar met verschillende kleurtemperaturen.
De een heeft hele warme kleuren, de ander een koel palet. Beide foto's zijn lekker moody - maar de sfeer is compleet anders.
4: Zet om in zwart wit beeld
Converteren naar zwart-wit. Zwart-witfoto's zijn vaak snel moody. Deze techniek kan het beste worden gebruikt in combinatie met de andere tips in dit artikel.
Het idee is om je toch al moody foto er extra moody uit te laten zien door deze naar zwart-wit om te zetten. Nadat je je foto's naar zwart-wit hebt omgezet, kun je ze extra moody maken door verder aan te passen met de tips hierboven!
Nog wat extra edit tips:
Contrast
Verhoog je contrast. Met donkere en moody foto's in het toevoegen van contrast onmisbaar. Hiermee zorg je ervoor dat bepaalde elementen er echt uit zullen springen
Corrigeer belichting
Vaak zijn moody foto's enorm donker gemaakt en valt het hoofdonderwerp eigenlijk weg in een soort donkere massa. Door licht toe te voegen in je nabewerking, komen elementen weer beter naar voren
Textuur
Wanneer je in een donkere setting fotografeert met één lichtbron, krijg je uiteraard veel schaduw. En schaduw zorgt voor textuur. Alleen komt er een probleem naar boven wanneer je een onderwerp fotografeert op een achtergrond met een printje.
Dit zal vooral goed te zien zijn tijdens het maken van flatlays. Hier moet je dus zorgen voor lokale aanpassingen. Maak gebruik van het penseel (te vinden onder de knop maskers in Lightroom) en selecteer alleen de achtergrond. Nu kun je dit gedeelte ofwel donkerder, ofwel lichter maken.
Vignette
Maak gebruik van de vignette functie in lightroom. Je vindt deze functie onder de knop "effecten". Pas hierbij wel op dat je niet teveel vignette toevoegt aan je foto. Hierdoor kan het er nogal nep gaan uitzien.
Wil je meer leren over het opbouwen van een goede compositie? Download hier mijn gratis gids over sfeer fotografie waarin ik je stap voor stap uitleg hoe je een goede compositie maakt!
Echt serieus aan de slag met sfeer- en flatlay fotografie? Volg dan mijn Photo Styling Academy en krijg 6 maanden toegang tot de online leeromgeving, levenslang tot de FB-groep en stel tijdens de live momenten al je vragen!
Liefs,
Nicole den Harder
Comments