top of page
  • Foto van schrijverNicole Den Harder

Hoe ga je als ondernemer om met eenzaamheid?

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Wist je dat eenzaamheid net zo schadelijk voor je kan zijn als het roken van 15 sigaretten per dag? Alleen het woord eenzaamheid wordt vaak geassocieerd met de ouderen in onze samenleving en niet met levendige, jonge ondernemers


Toch is ondernemen soms maar een eenzaam bestaan. Je hebt geen collega's om mee te sparren of af en toe een praatje mee te houden bij de welbekende koffie automaat. Je ideeën blijven daardoor soms als een wervelwind door je hoofd malen, waardoor een bepaalde mate van onrust toeneemt. Ook kun je jezelf weleens afvragen of je de enige bent met bepaalde problemen. Vaak snappen familieleden en vrienden toch niet helemaal waar je doorheen gaat.Tips tegen eenzaamheid als ondernemer


Wat tips van mij die ik uit eigen ervaring heb ondervonden en die ook de ondernemers in mijn netwerk helpen om niet meer zo eenzaam te zijn.


1: Sluit je aan bij FB-groepen voor ondernemers

In Nederland zijn er tal van gratis FB-groepen waarbij je jezelf als ondernemer, startend of gevorderd, aan kunt sluiten.


Mijn favorieten:


In deze groepen kun je terecht met allerlei vragen over zaken waar je binnen je onderneming tegenaan loopt. Maar je doet ook nieuwe connecties op, waar mogelijke samenwerkingen uit voort kunnen komen.


"Mede ondernemers zijn ook echt de enige personen die écht begrijpen waar je

doorheen gaat"


2: Zoek in je regio naar netwerkgroepen

In elke provincie zijn ze er. Organisaties waarbij je jezelf als zzp'er bij aan kunt sluiten. Even googlen op plaatsnaam en de term "netwerken" en je vindt tal van clubs waar je lid kunt worden. Soms betaald, soms onbetaald.


Vraag ook eens aan de mensen om je heen of ze misschien dit soort groepen kennen.


Woon je in Brabant? Kijk dan eens op Netwerk in Brabant – Brabant Onderneemt

Woon je in Zuid-Holland? Kijk dan eens op Zuid-Holland (netwerkenzakelijk.nl)
3: Ga naar netwerkborrels of netwerkevents

Tegenwoordig worden er bergen netwerkborrels en events georganiseerd. Zowel off- als online.


Ben je introvert? Laat je dan goed voorlichten over hoe het er tijdens zo'n dag/avond aan toe gaat. Vooral als je het spannend vindt nieuwe mensen te ontmoeten, dan kun je als een berg opzien tegen dit soort evenementen. Het helpt je waarschijnlijk als er een duidelijk programma is. Je zou ook iemand mee kunnen nemen uit je kennissenkring.


Misschien durf je nog steeds geen nieuwe connecties te maken, maar haal je wel veel inspiratie uit de gegeven lezingen/ masterclasses


Het voordeel aan dit soort events is voornamelijk dat je jezelf leer profileren en je er weer nieuwe contacten kunt leggen.


Het nadeel aan een event kan zijn dat mensen er alleen komen "halen" en weinig brengen. Kijk dus kritisch naar de organisatie en planning, voordat je jezelf inschrijft.


Wat toffe events om naar toe te gaan:


Business Women Nederland organiseert regelmatig bijeenkomsten

Het Self Made Summit event in Amsterdam (helaas pas in 2023)
4: Wordt lid van een community

Het klinkt nog een beetje sekte achtig, maar communities zijn écht van deze tijd.

Je hebt zoals hierboven genoemd verschillende onbetaalde FB-groepen, maar in iedere tak van ondernemen zijn ook betaalde groepen te vinden.


In een community kun je niet alleen ervaringen delen met mede-ondernemers, maar ook Masterclasses volgen, aansluiten bij live momenten, vragen stellen en lekker sparren.


Voor elk budget is er wel iets!


Zo heeft Tineke Zwart de "Business Boost Academy", waarin ondernemers de omslag willen maken naar meer impact, omzet en vrijheid"


Heeft het IMU ook een grote community voor ondernemers. Binnen het platform vind je mastermind groepen voor leden binnen bepaalde regio's, branches en niveaus


"Als je als ondernemer niet het gevoel wil hebben het allemaal alleen te moeten doen. Dan is dit de community om je aan te melden"

Member Lara over de Creative Brain Community van Nicole den Harder


En heb ik zelf de Creative Brain Community opgericht voor startende ondernemers die meer impact willen maken, hun zichtbaarheid willen vergroten en klaar zijn met aanrommelen. Je kunt lid worden voor maar 34,95 per maand.


Last but not least, mocht je jezelf na alle bovenstaande tips nog steeds enorm eenzaam voelen, of passen ze niet echt bij wie jij als ondernemer bent? Denk er dan eens aan een coach of mentor in te schakelen!


Wil je meer over mij weten? Volg me dan op Instagram of kijk eens op mijn website

コメント


bottom of page