top of page
 • Foto van schrijverNicole Den Harder

Breng de sfeer van Sinterklaas in beeld: Meesterlijke Flatlay Fotografie tips

Bijgewerkt op: 29 okt. 2023

Sinterklaas betekent gezelligheid, cadeautjes en sfeervolle avonden. Wat is er dan beter dan deze prachtige momenten vast te leggen in flatlay foto's? Misschien heb je nog nooit van deze term gehoord, maar flatlay fotografie is een razend populaire trend op social media. Het zijn die adembenemende foto's van bovenaf genomen. Misschien heb je er onbewust zelf al wel eens een gemaakt.


In dit artikel ga ik je laten zien hoe je de magie van Sinterklaas in je foto's kunt vangen. Ik deel tips voor het creëren van de perfecte compositie en onthul welke props je kunt gebruiken om je flatlays onvergetelijk te maken. Dus pak je camera en laten we samen ontdekken hoe je de betovering van het heerlijk avondje in beeld brengt!


Inhoud van dit artikel1) Flatlays: de aandacht naar het juiste punt krijgen

Wanneer je naar bovenstaande flatlay kijkt, wordt je aandacht meteen naar het bakje met kruidnoten getrokken. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?


Het is een drukke foto, maar toch kijk je meteen naar het punt waar de fotograaf, ik in dit geval, wil dat je ogen naartoe gaan. Je zou zeggen dat dit komt doordat het bakje redelijk in het midden staat, maar niets is minder waar. De overige voorwerpen zorgen er namelijk voor dat dit gebeurd.


Maar hoe doe je dit zelf?

1) Zorg dat je scherpste punt valt op het hoofdonderwerp

2) Werk met lagen. Maak van je hoofdonderwerp ofwel het laagste, ofwel het hoogste item

3) Gebruik handen in je flatlay, om de aandacht meteen naar het juiste punt te krijgen


Hieronder zie je 2 vergelijkbare flatlays. De linker foto trekt het oog naar de It's about Time planner van @makelifework.nl De rechter foto benadrukt eerder het bakje pepernoten. Een gemiste kans om de planner te verkopen, nu lijkt het eerder een reclame voor kruidnoten in plaats van de planner. De plaatsing van de handen is nagenoeg hetzelfde. Deze ondersteunen de compositie. Maar door het bakje te verplaatsen heb je nu de nadruk gelegd op het hoofdonderwerp. Ga er zelf maar eens mee aan de slag!


2) Compositie: Tips en Tricks

Je begint, zoals je misschien zou verwachten, niet meteen met het grootste object.


Beter begin je met attributen die je direct op de ondergrond plaatst en die je kader versterken. Ik werk vaak met props in de hoeken, zoals een mouw van een trui een gevlochten rieten mat of een houten dienblad.


Daarna voeg je wat grotere objecten toe, waaronder je hoofdobject. Maak tussendoor foto's, zodat je ziet wat je aan het doen bent en of je al tevreden bent.


Als laatst vul je aan met kleinere accessoires.


Iedere fotograaf heeft in de flatlay fotografie wereld zijn/haar eigen stijl. Mijn stijl is weelderig te noemen.


3) Mijn Flatlay Hack waar je echt iets aan hebt!


Mijn flatlay life hack die iedereen zou moeten kennen:


"STICKY GUM!"


Ken je die kneedbare gumachtige substantie? Daarmee zorg je ervoor dat er nooit meer een lippenstift, tube, flacon of wat dan ook van je flatlay afrolt! Of kun je een bril in precies de juiste hoek leggen. Of kaarten.


Geen sticky gum in huis? Een stukje tape of plakband doet ook wonderen.


4) Hoe verwerk je jouw product in een Sinterklaas Flatlay

Om in de Sint sfeer te komen, gebruik je natuurlijk alles wat met Sinterklaas te maken heeft. Wist je dat stationery, beauty producten, pastries & nog veel meer handgemaakte producten echte eye catchers kunnen zijn in flatlays.


Wanneer je een goede basis neer hebt gelegd, kun je er eigenlijk elk item wel in verwerken.


Dé props die niet mogen ontbreken op een goede Sinterklaas Flatlay:

 • Pepernoten / Kruidnoten

 • Snoepgoed zoals schuimpjes

 • Chocoladeletters in allerlei vormen, kleuren en maten

 • Marsepein

 • Ingepakte cadeautjes

 • Lint

 • Schaar

 • Cadeaupapier

 • Chocomelk met slagroom

 • Een gevulde schoen

 • Wortels / manderijnen

 • Speculaas.


Mis je inspiratie? Kijk dan eens op Pinterest en gebruik goede zoekwoorden die bij jouw product passen. Niks te vinden in het Nederlands? Zoek dan eens op Engelse termen!


Wil je de basis leren over flatlay fotografie? Download dan hier mijn E-Book How to Flatlay waarin ik je stap voor stap de techniek leer om tot een unieke flatlay te komen.


Echt serieus aan de slag met sfeer- en flatlay fotografie? Volg dan mijn Photo Styling Academy en krijg 6 maanden toegang tot de online leeromgeving, levenslang tot de FB-groep en stel tijdens de live momenten al je vragen!


5) Voorbeelden en InspiratieEven een korte recap:


In deze blog heb ik je laten zien hoe je met Sinterklaasfotografie je producten kunt laten stralen. Door een feestelijke sfeer te creëren, met de juiste verlichting te spelen, op details te letten en seizoensgebonden kleuren te gebruiken, kun je je producten in de schijnwerpers zetten tijdens dit feestelijke seizoen. Vergeet niet het verhaal achter je producten te vertellen en de emotie van Sinterklaas over te brengen. Met deze tips kun je je producten op een aantrekkelijke manier presenteren, wat zeker zal bijdragen aan het succes van je Sinterklaascampagne. Dus, ga aan de slag en maak deze Sinterklaas tot een onvergetelijk seizoen voor je klanten en je bedrijf!
Kom je er nou echt niet aan uit? Dan heb ik hier nog 7 redenen waarom je mijn online fotografie cursus zou moeten volgen:

 1. Verbeter je fotografische vaardigheden: Mijn cursus biedt de kans om je fotografische vaardigheden naar een hoger niveau te tillen, of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt. Je leert essentiële technieken en tips die je foto's naar een professioneler niveau tillen.

 2. Leer over styling: Fotografie is niet alleen over het nemen van foto's, maar ook over het creëren van visueel aantrekkelijke composities. Deze cursus biedt inzicht in stylingtechnieken, waardoor je foto's er nog beter uit zullen zien.

 3. Personal branding: Voor ondernemers en influencers is het essentieel om aantrekkelijke beelden te hebben die hun persoonlijke merk weerspiegelen. De cursus kan je helpen bij het maken van foto's die jouw merkidentiteit versterken.

 4. Efficiëntie: Leer hoe je efficiënter kunt werken en meer kunt bereiken in minder tijd. Dit is vooral handig voor professionals en ondernemers die snel hoogwaardige foto's nodig hebben.

 5. Praktische toepasbaarheid: De kennis en vaardigheden die je tijdens de cursus opdoet, zijn direct toepasbaar in je dagelijks leven of zakelijke activiteiten. Het kan je helpen om betere foto's te maken voor je website, sociale media, blog, of zelfs voor persoonlijke herinneringen.

 6. Community en feedback: De cursus biedt mogelijkheden voor interactie met medecursisten en docenten, wat een waardevolle manier is om feedback te ontvangen en van anderen te leren.

 7. Investering in jezelf: Investeren in educatie en persoonlijke groei is altijd een goede keuze. Het vergroot je vaardigheden en kan resulteren in betere kansen, zowel persoonlijk als professioneel.

Dus, als je je fotografievaardigheden wilt aanscherpen, je stylingtechnieken wilt verbeteren en waarde hecht aan visuele content, dan is The Photo Styling Academy de juiste keuze voor jou. Het is een kans om te groeien, je creativiteit te ontplooien en je fotografie naar een hoger niveau te tillen.

Hey ambitieuze ondernemer! Mijn naam is Nicole den Harder


Mijn passie als personal branding- en bedrijfsfotograaf is het creëren van cleane, frisse en authentieke beelden voor

creatieve ondernemers en merken.

Ik help mijn klanten het verhaal van hun bedrijf vast te leggen en te laten groeien door een ze te voorzien van een professionele en moderne beeldbank. Ik denk graag mee in je hele concept. Ben je aan het re-branden? Mijn creatieve brein zit vol ideeën, ik werk samen met webdesigners en pak heel graag je Instagram account aan als die een make-over nodig heeft.


Heb je interesse gekregen in mijn werkwijze als fotograaf? Neem dan een kijkje op mijn website Meteen zien wat voor vlees je in de kuip hebt? Plan dan hier een vrijblijvende zoom cal met me in. Dat kan via deze link


PS: volg je me al op Instagram of LinkedIn?
Comments


bottom of page