• Nicole Den Harder

Flatlay tips voor Sinterklaas

Niet alleen kerst, maar ook Sinterklaas is een perfecte gelegenheid om flatlays te maken. Misschien heb je nog nooit van de term gehoord maar flat lay, of flatlay fotografie is een behoorlijke trend op social media. Van die foto's van bovenaf genomen! Misschien heb je er onbewust zelf al wel eens een gemaakt.


In dit artikel leer ik je hoe je de sfeer van het heerlijk avondje in je foto's kunt brengen. Ik leg je uit hoe je de beste compositie maakt én welke props je het beste kunt gebruiken.


Inhoud van dit artikel


1) Hoe zorg je dat de aandacht van de kijker naar het juiste punt gaat in je flatlay

2) Compositie tips en tricks

3) Mijn flatlay hack waar je echt iets aan hebt!

4) Hoe kun je jouw product subtiel in flatlays verwerken

5) Flatlay voorbeelden en inspiratie


1) Flatlays: de aandacht naar het juiste punt krijgen

Wanneer je naar bovenstaande flatlay kijkt, wordt je aandacht meteen naar het bakje met kruidnoten getrokken. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?


Het is een drukke foto, maar toch kijk je meteen naar het punt waar de fotograaf, ik in dit geval, wil dat je ogen naartoe gaan. Je zou zeggen dat dit komt doordat het bakje redelijk in het midden staat, maar niets is minder waar. De overige voorwerpen zorgen er namelijk voor dat dit gebeurd.


Maar hoe doe je dit zelf?

1) Zorg dat je scherpste punt valt op het hoofdonderwerp

2) Werk met lagen. Maak van je hoofdonderwerp ofwel het laagste, ofwel het hoogste item

3) Gebruik handen in je flatlay, om de aandacht meteen naar het juiste punt te krijgen


Hieronder zie je 2 vergelijkbare flatlays. De linker foto trekt het oog naar de It's about Time planner van @makelifework.nl De rechter foto benadrukt eerder het bakje pepernoten. Een gemiste kans om de planner te verkopen, nu lijkt het eerder een reclame voor kruidnoten in plaats van de planner. De plaatsing van de handen is nagenoeg hetzelfde. Deze ondersteunen de compositie. Maar door het bakje te verplaatsen heb je nu de nadruk gelegd op het hoofdonderwerp. Ga er zelf maar eens mee aan de slag!


2) Compositie: Tips en Tricks

Je begint, zoals je misschien zou verwachten, niet meteen met het grootste object.


Beter begin je met attributen die je direct op de ondergrond plaatst en die je kader versterken. Ik werk vaak met props in de hoeken, zoals een mouw van een trui een gevlochten rieten mat of een houten dienblad.


Daarna voeg je wat grotere objecten toe, waaronder je hoofdobject. Maak tussendoor foto's, zodat je ziet wat je aan het doen bent en of je al tevreden bent.


Als laatst vul je aan met kleinere accessoires.


Iedere fotograaf heeft in de flatlay fotografie wereld zijn/haar eigen stijl. Mijn stijl is weelderig te noemen.


3) Mijn Flatlay Hack waar je echt iets aan hebt!


Mijn flatlay life hack die iedereen zou moeten kennen:


"STICKY GUM!"


Ken je die kneedbare gumachtige substantie? Daarmee zorg je ervoor dat er nooit meer een lippenstift, tube, flacon of wat dan ook van je flatlay afrolt! Of kun je een bril in precies de juiste hoek leggen. Of kaarten.


Geen sticky gum in huis? Een stukje tape of plakband doet ook wonderen.


4) Hoe verwerk je jouw product in een Sinterklaas Flatlay

Om in de Sint sfeer te komen, gebruik je natuurlijk alles wat met Sinterklaas te maken heeft. Wist je dat stationery, beauty producten, pastries & nog veel meer handgemaakte producten echte eye catchers kunnen zijn in flatlays.


Wanneer je een goede basis neer hebt gelegd, kun je er eigenlijk elk item wel in verwerken.


Dé props die niet mogen ontbreken op een goede Sinterklaas Flatlay:

 • Pepernoten / Kruidnoten

 • Snoepgoed zoals schuimpjes

 • Chocoladeletters in allerlei vormen, kleuren en maten

 • Marsepein

 • Ingepakte cadeautjes

 • Lint

 • Schaar

 • Cadeaupapier

 • Chocomelk met slagroom

 • Een gevulde schoen

 • Wortels / manderijnen

 • Speculaas.


Mis je inspiratie? Kijk dan eens op Pinterest en gebruik goede zoekwoorden die bij jouw product passen. Niks te vinden in het Nederlands? Zoek dan eens op Engelse termen!


Wil je de basis leren over flatlay fotografie? Download dan hier mijn E-Book How to Flatlay waarin ik je stap voor stap de techniek leer om tot een unieke flatlay te komen.


Echt serieus aan de slag met sfeer- en flatlay fotografie? Volg dan mijn Photo Styling Academy en krijg 6 maanden toegang tot de online leeromgeving, levenslang tot de FB-groep en stel tijdens de live momenten al je vragen!


5) Voorbeelden en Inspiratie
74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven