top of page
  • Foto van schrijverNicole Den Harder

Hoe bereid je je voor op een personal branding shoot?

Op de dag zelf, kun je het loslaten en neemt de fotograaf het van je over. Maar voor die tijd kun je veel doen om goed voorbereid te zijn. Een handige lijst met tips en uitleg over waarom de voorbereiding van je branding shoot zo belangrijk is.

 

By: Nicole den Harder november 2022Als je een smak geld uit gaat geven aan een professionele shoot, wil je daar natuurlijk wel goed op voorbereid zijn. De foto's moeten je bedrijf een boost geven en je onderscheiden van collega's/ concurrenten die kwalitatief lage doe-het-zelf foto's gebruiken.


In dit artikel vind je:


1) De personal branding fotograaf moet bij je passen


De keuze van een fotograaf al een belangrijke stap in je voorbereiding. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om te checken of je de juiste hebt gekozen.


- Spreekt de fotografie en edit stijl je aan?

- Past de stijl ook bij je socials, uitstraling van je website en missie/visie?

- Heb je referenties van andere ondernemers?

- Denk je een klik te hebben met de fotograaf? Je kunt dit makkelijk testen door eerst een vrijblijvende zoom call in te plannen.


2) Weet je écht wat je uit wil stralen?


Maak opnieuw verbinding met je bedrijf. Je kunt het je niet veroorloven om te investeren in een dure personal branding shoot zonder eerst duidelijk te hebben wat het doel van je merk is. Hoe wil je overkomen? Wat zijn jouw waarden? Hoe zou je je merk en jezelf in drie woorden omschrijven? Welke doelgroep wil je aanspreken?


Dit zou de eerste stap moeten zijn, aangezien het ook de meeste van de volgende zal beïnvloeden. Het is belangrijk voor mij als fotograaf antwoorden te krijgen op deze vragen. Hierdoor kunnen we vooraf een duidelijk moodboard maken en weet ik zeker dat ik jouw visie om kan zetten in een prachtige beeldbank.


Ik help al mijn klanten bij het in beeld krijgen van bovenstaande vragen. Mocht je dit allemaal nog niet duidelijk weten, bijvoorbeeld omdat je nog moet starten, dan zijn mini branding shoots een optie voor je. Je kunt op deze manier kennis maken met de werkwijze van de fotograaf en bent niet meteen een smak geld kwijt aan je shoot.


3) Wees duidelijk over het doel van de shoot en maak een shotlijst

Wees duidelijk over het doel van de shoot. Voor welke doeleinden ga je de foto's gebruiken? Als je een beetje lijkt op de meeste van mijn camera verlegen klanten, wed ik dat je al wat doemscenario's voor de shoot hebt bedacht. Van een regenbui op je net gekapte haren, tot vlekken op je kleding en vergeten hoe je moet lachen. Maar als je vooraf goed voorbereid, zijn er voor de meeste zorgen gemakkelijke oplossingen.


Wat wél kan zorgen voor een rampenplan, is vergeten de foto's te maken die je écht nodig hebt voor je marketing campagne. Of de lancering waar je al maanden naar uit kijkt. Au


Dus, brainstorm met de fotograaf en zoek uit wat voor soort foto's je nodig hebt!


- Waar ga je ze precies voor gebruiken? FB advertenties, als banner voor je website, Instagram posts? (Dit heeft allemaal invloed op de manier waarop de fotograaf de foto's voor je maakt)

- Ben je op zoek naar bepaalde achtergronden?

- Heb je poses gezien die je heel tof vindt?

- Moeten je beelden vooral liggend of staand zijn:?


Oftewel, kom niet aan met

"ik heb nieuwe foto's nodig"


Stel een checklist samen, waarin heel duidelijk beschreven is welke content sowieso niet mag ontbreken. Als fotograaf zorg ik ervoor dat er genoeg ruimte is voor creatieve ideeën die op de dag zelf nog ontstaan.4) Kies outfits en kleuren die bij je passen!


Het ligt een beetje aan de lengte van je shoot, maar gemiddeld reken ik 1 set kleding per half uur. Te vaak omkleden zorgt voor stress, het ruïneert je haar en je gaat ervan zweten.

Niet wat je wilt.


Handig is om kleding te kiezen die je makkelijk met elkaar kunt combineren en goed overkomt in de locatie die je gekozen hebt.

Draag kleding waarin je klanten je ook écht zouden kunnen tegenkomen. Draag je nóóit een blazer? Doe dit dan ook tijdens je shoot niet.

  1. Vermijd grote logo's. Printjes kunnen zeker, mits ze aansluiten bij de locatie. Is deze al erg druk, probeer dan een eye catcher aan te doen door middel van een felle egale kleur.

  2. Neem kleding mee die goed en lekker zit. Outfits die zeggen "hier voel ik me goed in" gaan je zoveel helpen tijdens de shoot!

  3. Vergeet de accessoires niet. Heb je veel sieraden aan? Zorg er dan ook voor dat je die afwisselt.

Zoveel mogelijk van tevoren bij elkaar zoeken zorgt ervoor dat je op de dag zelf geen zorgen meer hebt. Ik bekijk altijd voor aanvang van de shoot de setjes en voer aanpassingen door indien nodig.
5) Kies relevante attributen en een locatie die bij je bedrijf passen.

Jij wordt natuurlijk de ster van de shot, maar wat er om je heen gebeurt is ook heel belangrijk.


Een personal branding shoot is iets anders dan een portret shoot. Tijdens een branding shoot, wil je laten zien welke werkzaamheden er voorkomen binnen jouw bedrijf.

Welke items gebruik je dagelijks? Heb je misschien altijd een bepaalde manier van je dag opstarten? Misschien maak je wel podcasts en vind je het leuk om een microfoon mee te nemen.


Hoe meer je er vooraf over nadenkt, hoe completer je plan wordt.


"De locatie bepaalt voor een heel groot deel

de uitstraling van je beeldbank."


Kies je voor een gezellig koffietentje? Dan kom je wat informeler over dan wanneer je een luxe villa huurt.


Een buitenomgeving staat vaak voor rust en verbinding. Een mooi kantoor met zakelijk inzicht en gezag.


Houd hierbij ook rekening met de kleuren van de omgeving. Passen ze bij je outfits, je branding kleuren of sla je er de plank mee mis?risico samen te smelten?


Wat betreft het kiezen van een locatie heeft de fotograaf waarschijnlijk, net als ik, een gids met opties. Vraag naar de mogelijkheden, vaak is er voor ieder budget een mooie locatie te vinden!


6) Kom als de beste versie van jezelf, maar blijf wel authentiek!

De beste mindset voor een shoot? Zie er op je paasbest uit, maar niet zodat potentiële klanten je in het echt niet meer zouden herkennen.


Ga er ook niet vanuit dat de fotograaf al je minpunten wel even weg fotoshopt! Eventuele vlekjes in je gezicht worden vaak wel geedit, maar weinig fotografen doen aan complete lichaamstransformaties. Vraag jezelf ook af waarom je dit zou willen. Jij bent mooi zoals je bent!


Om jezelf net een beetje meer zelfvertrouwen te geven, adviseer ik al mijn klanten haar en visagie bij hun shoot te boeken. Ik werk met een vast team aan Make-up and Hair artists, die weten wat ik nodig heb als fotograaf om jou te laten stralen!


Vergeet ook je nagels niet. Deze worden vaak vergeten. Je hoeft er natuurlijk niet speciaal voor naar de nagelstyliste, maar verzorgd is een must.7) Zorg goed voor jezelf


Probeer in de week voorafgaand aan de shoot voldoende te slapen en water te drinken. Waarschijnlijk heb je een druk schema en is de shoot dag er sneller dan je denkt.

Selfcare is ontzettend belangrijk.


Maak van de dag zelf een uitje en blokkeer overige afspraken in je agenda. Zo heb je meer energie en dit zul je dan ook uitstralen in je foto's!


Het momentje visagie voorafgaand aan de shoot, kan ook helpen om even tot rust te komen.


8) Neem de laatste dingen door met je fotograaf

Na 1 of meerdere contactmomenten, het maken van een shotlijst en moodboard is het handig in de week van de shoot contact te hebben over je business shoot.


Deel alles wat je hebt gevonden, houdt een kleding check, controleer locatie en tijd en neem samen het moodboard nog even door. Ik vind het als fotograaf ook heel fijn om nog even contact te hebben!


En onthoud: een personal branding shoot is meer dan alleen wat mooie foto's maken. Als het goed is zul je erna een goed gevulde beeldbank hebben met foto's die jou en je bedrijf versterken en je algehele marketingplan aanvullen. Door deze planning gaat dit een stuk makkelijker!Datum: 28-11-2022

Hey! Mijn naam is Nicole den Harder


Mijn passie als personal branding fotograaf is het creëren van cleane, frisse en authentieke beelden voor creatieve ondernemers en merken.

Ik help mijn klanten het verhaal van hun bedrijf vast te leggen en te laten groeien door een ze te voorzien van een professionele en moderne beeldbank. Ik denk graag mee in je hele concept. Ben je aan het re-branden? Mijn creatieve brein zit vol ideeën, ik werk samen met webdesigners en pak heel graag je Instagram account aan als die een make-over nodig heeft.Heb je interesse gekregen in mijn werkwijze als fotograaf? Plan dan gerust een vrijblijvende zoom cal met me in. Dat kan via deze link


PS: volg je me al op Instagram of LinkedIn?

Comments


bottom of page