top of page
  • Foto van schrijverNicole Den Harder

Stockfoto's: Een Dikke 'No Go' voor Jouw Bedrijf

In de wereld van online marketing en branding draait alles om authenticiteit en het opbouwen van vertrouwen bij je doelgroep. Een van de grootste 'no go's' in dit proces is het gebruik van stockfoto's op jouw bedrijfswebsite. Hoewel stockfoto's op het eerste gezicht handig lijken, kunnen ze aanzienlijke nadelen met zich meebrengen voor jouw bedrijfsimago en online prestaties. In dit artikel zal ik je uitleggen waarom stockfoto's geen goede keuze zijn en wat je in plaats daarvan kunt doen om je online aanwezigheid te versterken.


Stockfoto's worden vaak vermeden vanwege hun overdreven witte glimlachen en het clichématige beeld dat ze schetsen. Kijk maar eens naar deze foto. Wat doet de aanblik van dit groepje mensen met je beeldvorming? Het voelt gewoon veel te nep. En dat wil je juist niet.


Het idee erachter begrijp ik wel. Ze laten een weerspiegeling zien van werkende mensen en herkenbare situaties. En clichématige beelden zijn zo erg nog niet, want ze bieden toch enige herkenning.


Maar de foto's laten helemaal NIETS zien van jouw bedrijf!


Ze zijn terug te vinden op een flink aantal websites en komen GOEDKOOP over.


Leveren je 0% merkidentiteit!


Mijn gedachte? "Oef, dat bedrijf heeft (nog) niet echt in zichzelf durven investeren, wat jammer!'"


Hoe fijn zou het zijn dat een fotograaf (zoals ik) dit soort beelden voor jou kan maken. Zodat je geen enkele stock foto op je website meer nodig hebt! Van jouw (potentiële) klanten, werknemers en bedrijfspand. ECHTE MENSEN. Aan het werk. Tijdens de pauze. In overleg. Met ondersteunend materiaal waar jouw bedrijf bekend om staat.


Welke foto's zijn dan wél geschikt voor je website?


Bedrijven zouden moeten streven naar het gebruik van foto's die authentiek, relevant en aansprekend zijn voor hun doelgroep. Hier zijn enkele soorten foto's die je zou kunnen overwegen:

  1. Eigen Afbeeldingen: Het gebruik van eigen afbeeldingen die specifiek zijn voor jouw bedrijf is ideaal. Dit kunnen foto's zijn van je personeel, de werkruimte, producten, diensten, klanten en evenementen. Deze afbeeldingen geven een oprechte en persoonlijke indruk van je bedrijf.

  2. Klantgerichte Afbeeldingen: Toon foto's van tevreden klanten die gebruikmaken van jouw producten of diensten. Dit kan potentiële klanten laten zien hoe anderen profiteren van wat je bedrijf te bieden heeft.

  3. Productafbeeldingen: Als jouw bedrijf producten aanbiedt, zijn hoogwaardige afbeeldingen van deze producten van cruciaal belang. Dit omvat close-ups, verschillende hoeken en eventueel foto's van producten in gebruik.

  4. Sfeerbeelden: Gebruik afbeeldingen die de sfeer en waarden van het bedrijf weerspiegelen. Dit kunnen foto's zijn van een vriendelijk personeel, een gastvrije ontvangstruimte, een creatieve werkplek, of een productieve vergadering.

  5. Actuele en Seizoensgebonden Afbeeldingen: Weerspiegel seizoen gebondenheid of actualiteit in de afbeeldingen om betrokkenheid en relevantie te tonen. Bijvoorbeeld, foto's gerelateerd aan feestdagen, seizoensverkopen of actuele evenementen.

  6. Lifestyle Foto's: Gebruik afbeeldingen die het gewenste levensstijlaspect van jouw merk weerspiegelen. Bijvoorbeeld, als jouw bedrijf wellness producten verkoopt, kunnen ontspannende foto's van mensen die van jouw producten genieten zeer effectief zijn.

  7. Achter de Schermen: Mensen vinden het vaak leuk om een kijkje achter de schermen te nemen. Toon foto's van medewerkers die aan projecten werken, de productieprocessen, en andere aspecten van de bedrijfsactiviteiten.
Het gebruik van dergelijke afbeeldingen kan jouw website veel aantrekkelijker én overtuigender maken, en de doelgroep een beter begrip geven van het bedrijf, de cultuur en de waardepropositie. Het streven naar kwalitatieve, relevante en persoonlijke visuele inhoud is een sleutel tot succes op het gebied van online marketing en branding!Heb ik je wakker geschud met deze toch wel ietwat confronterende blogpost?


Stuur me dan gerust eens een berichtje, dan denk ik graag met je mee!"Hey ambitieuze ondernemer! Mijn naam is Nicole den Harder"


Mijn passie als personal branding- en bedrijfsfotograaf is het creëren van cleane, frisse en authentieke beelden voor creatieve ondernemers en merken.

Ik help mijn klanten het verhaal van hun bedrijf vast te leggen en te laten groeien door een ze te voorzien van een professionele en moderne beeldbank. Ik denk graag mee in je hele concept. Ben je aan het re-branden? Mijn creatieve brein zit vol ideeën, ik werk samen met webdesigners en pak heel graag je Instagram account aan als die een make-over nodig heeft.


Heb je interesse gekregen in mijn werkwijze als fotograaf? Neem dan een kijkje op mijn website Meteen zien wat voor vlees je in de kuip hebt? Plan dan hier een vrijblijvende zoom cal met me in. Dat kan via deze link


PS: volg je me al op Instagram of LinkedIn?Comments


bottom of page