top of page
  • Foto van schrijverNicole Den Harder

Hoe we onszelf haten voor de lens: Onzekerheid voor de camera en wat je eraan kunt doen

Het is een bekend fenomeen: we haten onszelf voor de lens. Believe me, I've been there. En nog steeds heb ik weleens die stem in mijn hoofd als anderen foto's van me maken.

We zijn gewend om onszelf te zien in de spiegel, maar wanneer een camera ons vastlegt, lijken we plotseling minder mooi, minder aantrekkelijk, minder perfect. Deze onzekerheid voor de camera kan ons ervan weerhouden om foto's te maken, of ons zelfs angstig maken voor het idee van een fotoshoot. Maar waarom voelen we ons zo ongemakkelijk voor de lens? En belangrijker nog, wat kunnen we eraan doen?Onzekerheid voor de camera


Waarom we onszelf niet mooi vinden op de foto


1. Spiegelbeeld versus foto

Een van de belangrijkste redenen waarom we onszelf niet mooi vinden voor de camera is het verschil tussen ons spiegelbeeld en hoe we eruitzien op foto's. In de spiegel zien we onszelf in omgekeerde volgorde, wat betekent dat we gewend zijn aan een bepaald beeld van onszelf. Wanneer we echter een foto van onszelf zien, zien we onszelf zoals anderen ons zien, en dat kan een schokkende ervaring zijn.


2. Kritische blik

We zijn vaak onze eigen ergste criticus. We letten op elk detail van ons uiterlijk en zijn snel geneigd om onszelf te bekritiseren. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld en onzekerheid voor de camera.


3. Vergelijking met anderen

In een wereld waarin sociale media een grote rol spelen, worden we voortdurend blootgesteld aan perfecte beelden van anderen. Dit kan ons zelfbeeld beïnvloeden en ervoor zorgen dat we ons minder mooi voelen in vergelijking met anderen.


4. Gebrek aan controle

Wanneer we voor de camera staan, hebben we vaak het gevoel dat we de controle verliezen over hoe we eruitzien. We kunnen ons ongemakkelijk voelen met de manier waarop de fotograaf ons vastlegt, en dit kan leiden tot onzekerheid.


5. Angst voor afwijzing

We willen allemaal graag goed overkomen op foto's, maar we zijn ook bang voor afwijzing. We zijn bang dat anderen ons niet mooi zullen vinden, en dit kan ons onzeker maken voor de camera.


Onzekerheid voor de camera, wat kun je eraan doen


Hoe je jezelf toch mooi kunt vinden op de camera en je onzekerheid achter je kunt laten.


1. Leer begrijpen hoe je brein je voor de gek houdt

Begrijp dat elke keer dat je een foto afkraakt, je alleen de "perfecte" foto's bewaart, je negatieve overtuigingen over je uiterlijk versterkt. Daardoor krijg je steeds meer onzekerheid en twijfels. Een manier om jezelf mooi te vinden op de camera is door positieve affirmaties te gebruiken. Herhaal bijvoorbeeld voor jezelf dat je mooi bent, dat je er goed uitziet en dat je het waard bent om gefotografeerd te worden. Accepteer dat je nog veel over jezelf te leren hebt en dat de wereld jou altijd van de andere kant bekijkt en je nog steeds fantastisch vindt.


2. Focus op je sterke punten

In plaats van je te concentreren op je zwakke punten, probeer je te richten op je sterke punten. Wat vind je mooi aan jezelf? Wat zijn je beste eigenschappen? Door je hierop te concentreren, kun je je zelfvertrouwen vergroten en jezelf mooier vinden op de camera.


3. Werk samen met een professionele fotograaf

Een professionele fotograaf kan je helpen om jezelf mooier te vinden op de camera. Ze weten hoe ze je op je best kunnen vastleggen en kunnen je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.


4. Oefen voor de camera

Hoe meer je voor de camera staat, hoe meer je eraan zult wennen. Oefen met verschillende poses en gezichtsuitdrukkingen, en probeer te ontspannen voor de camera.


5. Wees lief voor jezelf

Het belangrijkste is om lief voor jezelf te zijn. Wees niet te hard voor jezelf en accepteer dat niemand perfect is. Focus op het plezier van het maken van foto's en wees trots op wie je bent.


Help ik heb een fotoshoot


Conclusie

Onzekerheid voor de camera is een veelvoorkomend probleem, maar het is mogelijk om jezelf mooi te vinden op de camera. Door positieve affirmaties te gebruiken, je te concentreren op je sterke punten, samen te werken met een professionele fotograaf, te oefenen voor de camera en lief te zijn voor jezelf, kun je je zelfvertrouwen vergroten en echt blij zijn met het resultaat!


Heb je mijn blog gelezen en ben je benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen?

Plan dan eens een vrijblijvende zoom call via deze link: Plan een call


ABOUT ME, Nicole den Harder


Nicole den Harder branding fotograaf

Hey ambitieuze high end ondernemer! Mijn naam is Nicole den Harder en woon in Roosendaal. Fotograferen doe ik door heel Nederland, maar tegenwoordig ben ik ook 2 dagen te vinden in mijn daglichtstudio in Beers, Loodz Mosa die ik in december 2023 samen met Tim Weren heb geopend.

Mijn passie als high end personal branding- en bedrijfsfotograaf is het creëren van cleane, frisse en authentieke beelden voor creatieve ondernemers en merken.

Ik help mijn klanten het verhaal van hun bedrijf vast te leggen en te laten groeien door een ze te voorzien van een professionele en moderne beeldbank. Ik denk graag mee in je hele concept. Ben je aan het re-branden? Mijn creatieve brein zit vol ideeën, ik werk samen met webdesigners en pak heel graag je Instagram account aan als die een make-over nodig heeft.


Heb je interesse gekregen in mijn werkwijze als fotograaf? Neem dan een kijkje op mijn website  Meteen zien wat voor vlees je in de kuip hebt? Plan dan hier een vrijblijvende zoom cal met me in. Dat kan via deze link 


PS: volg je me al op Instagram of LinkedIn?


Comments


bottom of page