top of page
  • Foto van schrijverNicole Den Harder

3 tips voor betere food foto's!

Bijgewerkt op: 11 nov. 2022

Je kent ze wel, van die foto's op Pinterest waarvan het water je meteen in de mond loopt. Wanneer je naar de foto kijkt, krijg je onmiddellijk trek. Het lijkt wel alsof het net vers is bereid en je zou er meteen voor naar de dichtstbijzijnde afhaal locatie rijden.

Maar hoe komt het nou dat die foto's die emoties in je losmaken? En hoe kun je het zelf voor elkaar krijgen?

Dat heeft alles te maken met deze 3 foto ingrediënten:


1: Visuele aantrekkingskracht

Food fotografen zorgen ervoor dat alle kleuren zo echt mogelijk zijn. Dit bereik je over het algemeen door te werken met daglicht, daglichtlampen of een goede flitser. Werk voor food foto's met frisse kleuren, materialen en natuurlijke schaduwen. Gebruik contrasterende kleuren zoals op de foto hierboven. Het donkerblauw van de bessen valt extra op door de lichte, zandachtige tinten!


2: De foto is recht van boven genomen

Ja, dus? Ik hoor het je denken. Foto's die van bovenaf genomen zijn, geven je meteen een hele beleving. Je kunt je als het ware voorstellen dat je zo aan tafel schuift om van alles te gaan proeven. Houdt je camera of telefoon recht en neem de ronde objecten als uitgangspunt. Let er goed op dat deze objecten niet vervormen, dit maakt je foto minder aantrekkelijk. Op onderstaande foto is het thee kopje het uitgangspunt voor mijn standpunt.

Lukt het niet om het kopje mooi rond op de foto te krijgen, dan houd je je camera waarschijnlijk te dichtbij de compositie. Neem wat meer afstand en crop achteraf de foto, om toch de juiste uitsnede te krijgen.3: Gebruik meerdere elementen

Let erop dat je ondersteunende objecten gebruikt die de sfeer verhogen.

Denk hierbij aan lepels, zachte servetten, eierdopjes, tafellopers, oude kop en schotels en ronde rieten placemats. Neem eens een kijkje in de kringloopwinkel voor goedkope low budget flatlay artikelen. Ook de action, Hema, Casa, Blokker en Xenos hebben super leuke dingen voor weinig geld.


Natuurlijk is soms ook de eenvoud van eten prachtig om naar te kijken. Neem als voorbeeld de foto hierboven. Er gebeurt weinig op de foto, maar toch blijf het je aandacht trekken. Dit komt vooral door het contrast tussen de donkere walnoten en de lichte ondergrond. Ook de compositie helpt hieraan mee!


Voor meer tips en tricks neem je een kijkje op mijn Instagram pagina of mijn Pinterest account


Wil je serieus aan de slag met je food foto's? Dan is mijn online product- en sfeerfotografie cursus zeker iets voor jou! Meer weten over mijn online cursus klik dan hier


Liefs,

Nicole

Comentarios


bottom of page