top of page
  • Foto van schrijverNicole Den Harder

10 tips voor de startende ondernemer.

Bijgewerkt op: 13 jan. 2022

Deze 10 gouden tips over ondernemen had ik in 2021 heel graag zelf willen weten. Want wanneer je jezelf hebt ingeschreven bij de KVK begint het eigenlijk pas. En heb je vaak nog geen idee wat je nu eigenlijk aan het doen bent.


Tip 1: Lieve, daadkrachtige, stoere startende ondernemer, bereid je voor op tegenslagen


Niet alles gaat meteen lukken en er komen echt momenten dat je denkt waar ben ik aan begonnen? Lekker dit dan Nicole, zul je misschien denken.


Niet de meest positieve tip wanneer je als ondernemer net komt kijken. Maar wel goed om te weten dat je echt niet alleen bent als je voor het eerst na slapeloze nachten, uitblijven van klanten doodmoe snikkend op de bank zit.


Je hebt een keuze gemaakt die je leven zal veranderen. Waardoor je een andere kijk krijgt op alles wat je tot nu toe gedaan hebt. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Succes komt niet in een rechte lijn en tranen horen erbij.


Goed nieuws, er zijn tal van FB-groepen of communities waarbij je jezelf kunt aansluiten zodat je die dipdagen even lekker kunt delen. Met andere startende ondernemers die je goed zullen begrijpen.


Heb je na het lezen van deze tip nu meteen behoefte aan sparren met mede ondernemers? Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken door middel van vaste content uurtjes, een mastermind groep & tips van experts? Meld je hier dan aan voor de wachtlijst van mijn Creative Brain Community Start in februari!


Tip 2: Maak een strategieplan voor je onderneming


Ik hoor je denken "een wat?"


Zonder strategie ben je doelloos bezig. Niet erg als je weet wat je wilt en al ervaring hebt met marketing en het opzetten van een bedrijf. Maar zonder kennis ben je al snel als een kip zonder kop alles tegelijk aan het doen.


Bedenk allereerst wie je doelgroep is. Doe marktonderzoek, vraag mensen in je omgeving en eventuele klanten/volgers die je al hebt. Hoe denk je dat jouw favoriete doelgroep eruit moet zien? Als je nu zegt "alle vrouwen in NL" is er duidelijk nog werk aan de winkel.

Je zult echt specifieker moeten zijn.


Daarnaast wil je goed in beeld krijgen welke diensten/ producten je gaat aanbieden en wat het je op moet gaan leveren. Probeer ook al eens een inschatting te maken van de tijd die je wilt besteden aan je bedrijf.


Maak vervolgens een beknopt jaarplan. En dit hoeft echt geen gigantisch document te worden. Als je voor jezelf maar een beetje weet wat je wanneer wilt gaan uitvoeren. Dit voorkomt stress en geeft overzicht.Tip 3: Focus binnen je onderneming op de juiste taken


Even terug naar het kip zonder kop verhaal. Nu je eigen baas hebt is het heel verleidelijk om alleen nog de dingen te doen die je energie geven. Of dingen te doen die je leuk vindt. Maar oef. Dan zit je als je niet uitkijkt hele dagen Pins te maken voor Pinterest, of 24/7 gezellig te chatten op Instagram. Of ga je op 7 koffie dates, want dat is zo lekker gezellig.


Allemaal superleuk natuurlijk, maar gaan deze dingen je geld opleveren?


Als er één ding is wat ik de afgelopen jaren geleerd heb is: er zitten maar 24 uur in een dag en 7 dagen in een week. En die wil je echt niet helemaal volproppen met werk. Wees dus zeer selectief in het kiezen van je projecten en taken. Schrap van je lijst wat niet per se meteen moet.


Een goede vraag die je jezelf kunt stellen is: "Gaat het me klanten of meer omzet opleveren" Dit mag natuurlijk indirect zijn, maar is het antwoord NEE, dan kan het best nog even wachten.


Tip 4: Houd niet te star vast aan je ideeën, reflecteer en stel bij.


Huh, je zei toch net dat ik een strategie moest hebben? Dat klopt! Maar de markt verandert continu. En wanneer je merkt dat een bepaalde strategie niet helemaal werkt, of wanneer een dienst niet zo goed loopt als je had verwacht, zal je moeten bijstellen.


Er is geen enkele ondernemer die in één rechte lijn op succes afvaart!


Het is vallen en opstaan. Leren van je fouten en verander van koers indien nodig. Zorg er dus voor dat je regelmatig evalueert. Vraag aan je doelgroep of het aanbod wat je hebt nog passend is.


Tip 5: kies een marketing strategie die bij je past


Het is goed om trends in de gaten te houden, maar staar je niet blind op wat je concurrenten doen. Het beste advies wat ik je kan geven is om dicht bij jezelf te blijven. Voelt elke dag story's plaatsen op Instagram niet lekker? Zoek dan een manier waar jij blij en gelukkig van wordt.


Misschien heb je wel meer aan een goed opgezette mail funnel. Plaats je liever elke dag een blog op je website. Maar het kan ook zo zijn dat je sales nog een vies woord vindt en er alles aan doet om niet "verkoperig" over te komen.


Kijk hiermee uit dat je het marketing stuk niet volledig uit het oog verliest. Ondernemen is één ding, maar je dienst of product aan de man brengen hoort er net zo goed bij. Zonder marketing geen klanten en zonder klanten geen inkomen.


Tip 6: Breng je geldzaken op orde en laat je administratie controleren


Ik weet nog goed dat ik in het begin niet eens een factuur kon opstellen. Maar alles valt te leren! Vraag hulp en laat het niet liggen, want dan kun je nog weleens voor verrassingen komen te staan.


Zoek uit of je mogelijk recht hebt op de kleine ondernemersregeling (dan betaal je geen BTW en hoef je dit dus ook niet aan je klanten door te berekenen). Dit scheelt vooral in het begin van je onderneming een hoop gedoe. Besef wel dat je hiermee dus ook geen BTW terug kunt vragen voor eventuele aankopen die je voor je bedrijf doet.


Zoek uit welke verzekeringen je eventueel nodig hebt en schaf zo snel mogelijk een goed boekhoudprogramma aan zoals Moneybird of E-Boekhouden.nlTip 7: Verzamel mensen om je heen die je stimuleren


Geloof me als ik zeg dat je die wel kunt gebruiken. Vooral in het begin heb je misschien te maken met kritiek vanuit je directe omgeving. Mensen die nog niet gewend zijn aan de nieuwe versie van jou. De ondernemer.


Mogelijk hebben ze nog niet zoveel vertrouwen in je plan. Ook al voel je aan alles dat je succesvol kunt zijn, vaak heeft je omgeving wel even nodig. Het is dus goed dat je jezelf omringt met mensen die al langere tijd ondernemen. En je kunnen helpen met het delen van ervaringen. Waar je jezelf aan op kunt trekken. Die je motiveren en stimuleren.


Na een tijdje, als ze zien dat je plan werkt, gaan de mensen om je heen vanzelf mee in de groei die jij doormaakt. Tot die tijd: lekker netwerken!


Tip 8: Omarm de persoonlijke groei die jij gaat doormaken als persoon en ondernemer


Nog nooit heb ik zo'n enorme persoonlijke groei doorgemaakt als die tijdens het ondernemen. Geen opleiding bereidt je voor op wat komen gaat.


Je krijgt namelijk als ondernemer in één klap een aantal rollen aangemeten. Of ze nu bij je passen of niet: administratief medewerker, uitvoerend producent, manager, telefoniste bij de klantenservice, marketing expert en ga zo maar door.


Deze nieuwe taken kosten bergen energie en vragen nogal wat van je ontwikkelings- en doorzettingsvermogen.


Tip 9: Wees nieuwsgierig en zoek informatie


Zonder kennis kom je niet verder. It's as simple and as complicated as that. Lees boeken & blogs over ondernemen, luister podcasts (klik hier voor mijn podcast "Serieus Geld Verdienen als Creatief ondernemer") neem deel aan webinars over relevante onderwerpen, oftewel zuig informatie in je op als een spons.


Let ook goed op de non verbale en verbale signalen die je van je klanten krijgt. Zijn ze echt enthousiast over je ideeën of willen ze alleen beleefd zijn? Wanneer mensen dolenthousiast zijn over je aanbod tot je er geld voor gaat vragen, gaat er iets niet goed. Probeer je doelgroep echt te leren kennen en ga ook hierin op zoek naar zoveel mogelijk achtergrondinformatie. Waar wordt je doelgroep nu echt warm van? Welke content willen ze lezen. Betrek ze hier zelf bij en stel vragen.


Hoe beter jij weet wat jouw doelgroep wil, hoe beter je ze van dienst kunt zijn.


Tip 10: Vind balans tussen werk en privé


Seriously? Jazeker. Grootste valkuil van elke startende ondernemer is dat je doorgaat als een raket, om vervolgens na een paar maanden knallen in elkaar te zakken.

Als je niet uitkijkt, heb je geen sociaal leven meer. Weten je ouders niet meer wie je bent en nodigen vrienden je niet eens meer uit.


Hard werken is prima, maar eraan onderdoor gaan, daar wordt niemand beter van. Vooral in het begin zul je jezelf overweldigd voelen door alle taken. Mijn advies: ga uitbesteden waar je kunt. Heb je nog weinig budget? Doe dit dan door middel van barter deals. Hiermee biedt jij bijvoorbeeld jouw dienst aan in ruil voor een dienst van een andere ondernemer.


Wil je mijn reis als ondernemer op de voet volgen? Volg dan mijn Instagram account @nicole.den.harder


Mocht je na het lezen van deze 10 gouden tips voor startende ondernemers denken "Send help please!" Dan kun je jezelf hier aanmelden voor mijn Creative Brain Community. Er is een wachtlijst tot 21 januari, daarna gaan de deuren elke maand voor nieuwe members open!


Liefs,

Nicole den Harder


Commentaires


bottom of page