top of page
 • Foto van schrijverNicole Den Harder

Flatlay fotografie tips voor Kerst!

De kerstdagen komen er weer aan en er is geen beter seizoen te vinden dan dit om sfeervolle foto's te maken. We zijn 's avonds veel thuis en spenderen uren op onze telefoon.

In dit artikel geef ik je tips en tricks voor flatlay fotografie rondom de feestdagen, zodat ook jij aan de slag kunt met stralende kerst foto's!


Nu is dus hét moment om je product, dienst of vaardigheden in een foto te laten zien aan je volgers.


"MAAR WAAR GEBRUIK JE NOU
EIGENLIJK FLATLAYS VOOR?"

Flatlays komen voor op allerlei kanalen:

 1. In blogs van foodies, mama bloggers, influencers etc.

 2. Op websites van creatieve ondernemers (denk aan schrijvers, tekenaars, fotografen, schoonheidssalons)

 3. Op social media zoals Instagram en Facebook

 4. Op Pinterest borden!
DE STAPPEN NAAR EEN TOFFE KERST FLATLAY


Dat vertel ik je hieronder!


Stap 1: Verzamel alle kerstspullen in huis die je al hebt liggen. Ik heb alvast een lijst gemaakt met attributen die ik vaak gebruik


Zeer geschikte props voor flatlays:

 • Dennenappels

 • Takken van naaldbomen

 • Takken met besjes

 • Kerstlampjes

 • Ingepakte cadeautjes

 • Cadeau lint

 • Kerstballen

 • Kaneelstokjes

 • Kerstachtige lekkernijen zoals speculaas, kerstkransjes en koekjes

 • Chocomelk met slagroom

 • Marshmallows

 • Overige kerstboomversiering

Grote of hoge objecten doen het niet zo goed op flatlays, omdat dit van boven niet zo goed overkomt op je foto. Vermijd dus dit soort objecten.Stap 2: Kies een ondergrond die past bij de kerst sfeer. Dit kan een houten vloer of tafel zijn, maar ook bijvoorbeeld een stuk inpakpapier, een wollen deken, schapenvachtje of lekkere warme trui.


De ondergrond kan een contrasterende kleur zijn t.o.v. de props die je gebruikt. Dit geeft een mooi effect en zorgt ervoor dat de objecten er meer uitspringen.Stap 3: Bepaal het kader waar je in gaat werken. Op welke plek plaats je de foto? Moet het een vierkant zijn, of juist een liggend rechthoekig kader. Flatlays op Pinterest worden meestal weergegeven in verticaal formaat en op Instagram (zie voor meer flatlay voorbeelden mijn Instagram pagina @miss_nicoles_diary_) is het vierkante kader populair.


Stap 4: Vervolgens ga je de compositie opbouwen.


Je begint, zoals je misschien zou verwachten, niet meteen met het grootste object.

Beter begin je met attributen die je direct op de ondergrond plaatst en die je kader versterken. Ik werk vaak met props in de hoeken, zoals een mouw van een trui een gevlochten rieten mat of houten dienbladen.


Daarna voeg je wat grotere objecten toe. Maak tussendoor foto's, zodat je ziet wat je aan het doen bent en of je al tevreden bent.


Als laatst vul je aan met kleinere accessoires.


Iedere fotograaf heeft in de flatlay fotografie wereld zijn/haar eigen stijl. Mijn stijl is weelderig te noemen. Lekker gevuld en gezellig zoals ik het noem. Maar het kan ook een stuk strakker, zoals op de foto's hieronderStap 5: Zorg voor goed licht. Nu kan het heel mooi zijn om een wat donkere sfeer te creëren vanwege de donkere dagen voor kerst, maar zonder licht geen foto!

Maak overdag foto's. Doordeweeks geen tijd? Zorg er dan voor dat je een daglichtlamp in huis hebt zodat je 's avonds aan de slag kunt of maak er tijd voor vrij in je weekend.


Vergeet ondertussen niet wat lekkere foute kerst hits op te zetten, af en toe even een pauze te nemen en jezelf na een goede foto te belonen met een warme chocomel.


Hier kun je mijn algemene flatlay stappenplan lezen, waarin ik uitleg hoe je in 7 stappen de perfecte flatlay maakt?


Download hier gratisVeel plezier en fijne feestdagen


Liefs,
Comments


bottom of page