top of page

Flatlay Tips & Tricks

1.

Kies een mooie ondergrond voor je flatlay. 
Denk aan een mooie tafel, dekens van je bed, een kleedje of zelfs een houten vloer. Heb je niet veel in huis? Bestel dan via AliExpress spotgoedkope achtergonden. Typ in: background en leef je uit ;)

Blijf daarnaast bij een aantal kleuren, anders wordt je flatlay te druk. Dit geeft geen mooi beeld. 

2.

Werk bij voorkeur in daglicht (maar geen felle zon). Speel met licht en oefen een paar keer in verschillende hoeken van je huis.

Heb je weinig licht? Schaf dan een daglichtlamp aan. Ook handig voor de donkere wintermaanden!

3.

Heb je al een bepaalde fotografie stijl? Probeer dan met je flatlays aan te sluiten bij die stijl. Houd rekening met kleuren en maak een kleurenpalet om je er ook aan te houden. Dit zorgt voor eenheid!

4.

Verzamel verschillende kleine objecten, bloemen, stoffen en overige attributen en bewaar ze op thema in bakken. (of op kleur)

Rommelmarkten en kringloopwinkels hebben veel leuke spulletjes!

Ook bij de Kwantum, Leenbakker en Action kun je veel props vinden. Denk ook aan kunstbloemen en riet om wat meer diepte aan je foto te geven.

5.

Een flatlay maak je recht van boven. Als je een koffie of thee kopje fotografeert, let er dan goed op dat deze recht van boven op de foto staat. Anders ziet het er achteraf erg vreemd uit. Wist je trouwens dat de meeste fotografen de app PicsArt gebruiken om van die perfecte koffie op de foto te krijgen ;)

6.

Nabewerken:

Om eenheid te krijgen is het handig om bijvoorbeeld in lightroom je foto's te bewerken en je te beperken tot een aantal voorinstellingen. Vind je het lastig dit zelf te doen? Je kunt tegenwoordig bij veel aanbieders zogeheten "presets" kopen die je als filter over je eigen foto's kunt plaatsen. 

7.

Tot slot:

Leef je uit! Flatlays kunnen zo leeg of vol als je zelf wilt. Minder items houden de foto basic en rustig. Als dit je stijl is, helemaal top! Maar je kunt ook afwisselen en zo nu en dan over de top gaan. Kies een thema en leef je uit....

Screenshot_20200719_132026.jpg
Screenshot_20200719_154737.jpg
OI000148.jpg
bottom of page